Despre mine

Fotografia mea
Ma numesc Anca...sunt intr-o continua cautare de lucruri mici simple si frumoase. Imi place sa rad,sa tac, sa vorbesc, sa ma joc cu culori, ate, prostioare, arome, sa beau cafea cu lapte si ceai bun cu oameni dragi. Imi place sa cred ca fac din casa mea o casuta din poveste:), unde va invit din cand in cand sa impartasim momente. Va multumesc ca ati trecut pe aici, puteti sa-mi scrieti la: anca.ivan99@yahoo.com

duminică, 25 iunie 2017

Paine si vin, miere si lapte - Paine taraneasca cu cartofi

Ieri am fost la targul de oale si mi-am luat un vas de lut de copt paine(din lut nesmaltuit, avand acelasi rol ca si piatra de copt, dar infinit mai ieftin:))-25 lei) si cum nu putea sta degeaba, am cautat o reteta de paine buna. Aveam faina luata de la moara...asa ca o taraneasca cu cartofi a fost alegerea fireasca:).
E painea ideala, aproape n-am avut ce poza:)), Ilinca m-a intrebat unde am invatat sa fac paine asa de buna. Asta si cea cu bere merita facute, refacute, rasfacute:). In timp ce scriu, mananc o felie:)
Maia de seara:
50 ml apa, 50g faina, 1Lg ulei masline
Painea:
- 700g cartofi fierti in coaja raciti, curatati si pasati(cartofi galbeni normali, vechi)
-700 g faina  (tip 650)
-2 Lg ulei masline
1 Lg sare
-100 ml apa unde au fiert cartofii calduta
-jumatate pachet drojdie uscata (3g)
Se pune in robot maiaua+apa+cartofii+sare+faina+ulei+drojdie
Se amesteca la viteza minima 2-3 minute, apoi se lasa 5 la odihna. Se porneste apoi robotul la viteza medie timp de 10 minute.
Se lasa la dospit 40 min intr-un vas uns cu ulei, acoperit cu folie alimentara.
Eu am pus apa in vasul de copt si l-am lasat sa absoarba apa (vasul sau piatra de copt sunt optionale).
Se scoate pe o suprafata infainata, se intinde, se aduna marginile dedesupt si se da o forma rotunda/ovala, cat mai adunata, se lasa la crescut cu despicatura dedesubt, acoperita cu un prosop infainat. Tot acum se da drumul la cuptor la 230 grade, nu inainte de a se pune vasul de lut inauntru, altfel va crapa, sau se pune o craticioara la baza cuptorului in care se va pune apa atunci cand se baga painea la copt pentru aburi.
Dupa  ce a crescut 30-40 minute, se pune painea in vas/piatra/tava de la aragaz cu despicatura in sus de data asta si 100 ml apa in craticioara pentru cine n-are piatra de copt. Atentie!!! Aburul e fierbinte si periculos. Mi s-a parut foarte greu sa arunc efectiv painea in vasul fierbinte, de asta cred ca exista lopetile :)) (chiar ma intrebam zilele trecute la ce folosesc:)
Se lasa la copt la 230 grade pentru 30 minute, apoi se reduce cuptorul la 200, si se mai lasa 5 minute.
Se scoate pe un gratar se spala rapid cu un penson muiat in apa rece si se lasa la racit (daca aveti rabdare:))



Este minunata! Daca aveti chef de paine, sa o incercati, eu n-am mancat paine mai buna:))

9 comentarii:

  1. Arata pur si simplu fabulos! Cum faci maiaua? Amesteci pur si simplu ingredientele si o lasi 24 de ore?
    Chiar vroiam sa fac o paine cu cartofi. In vacanta am trecut prin satele din Covasna si acolo taranii vand la poarta paine cu cartofi din aia batuta cu batul pana ii pica coaja arsa. N-am cumparat, dar mi-am promis ca fac si eu cand ajung acasa.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Este minunata, n o sa ti para rau. Fix asa fac le amestec intr un castronel pe care l acopar pana a doua zi cu folie alimentara. N am lasat acum decat vreo 14_15 ore :)

      Ștergere
  2. Minunate pozele!

    paine cu cartofi niciodata nu facui. Dar intr-o zi...

    RăspundețiȘtergere
  3. inchid blogul vechi,daca vrei trece-l pe acesta. http://jurnalulaneinou.blogspot.ro/
    Multumesc,
    Painica arata minunat,salivezi la ea!

    RăspundețiȘtergere
  4. Stiu ca-i tare gustoasa painea cu cartofi,asa ca o sa incerc!

    RăspundețiȘtergere
  5. De fiecare data ma uit lapainile tale cu pofta..de fiecare data imi propun..de fiecare data aman ..de fiecare data masina de paine mi se pare mai comoda.
    Adevarul este ca am masina veche dar care face painea foarte buna.
    Eu o fac cu ceapa(calesc 2 cepe in ulei de masilne) si sotul este topit dupa ea..
    iar plec de aici cu planul de a face paine..iar o sa aman..
    O saptamana minunata s aaveti dragelor

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...